Een overlijden kunt u melden via: 0800 - 0 24 25 26 of 0524 - 51 58 99 . Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Vragen?

Wetenschap

Zoals de naam al aangeeft wordt het lichaam afgestaan aan de wetenschap.  Dit betekent dat uw lichaam ter beschikking wordt gesteld aan een anatomsch instituut van een universiteit. Het lichaam wordt dan gebruikt voor medisch-wetenschappelijk onderzoek, om de medische kennis te vergroten.

Voor de wet is het nodig dat er een eigenhandig geschreven wilsbeschikking wordt opgesteld. Hiervoor zijn formulieren beschikbaar bij verschillende anatomische instituten. In Nederland zijn er acht van deze anatomische instituten met ieder een eigen beleid. Als u ervoor kiest om uw lichaam ter beschikking te stellen van de wetenschap is er geen opbaring, begrafenis of crematie mogelijk. Vanzelfsprekend kan er wel een afscheidsplechtigheid worden gehouden.

Resomeren

Resomeren is een relatief nieuw alternatief voor cremeren of begraven. Bij resomeren wordt het lichaam van een overledene opgelost in water en kaliumhydroxide.

Bij resomeren is er een reguliere uitvaartdienst mogelijk, net als bij een begrafenis of crematie. Het lichaam wordt gewikkeld in een lijkwade van zijde of wol,  en ligt tijdens de uitvaartdienst in een kist of op een opbaarplank. Voor het resomeren zelf is geen kist nodig.

Op dit moment is resomeren van mensen in Nederland nog niet toegestaan. Wel wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de mogelijkheden.
Onze uitvaartvereniging houdt de ontwikkelingen met belangstelling in de gaten.

×