Cremeren
In Nederland kiest tegenwoordig zo’n 65% van de bevolking voor een crematie. In Drenthe ligt dat percentage nog hoger, hier kiest bijna 80% voor cremeren. Cremeren heeft vaak de voorkeur omdat de nabestaanden dan niet voor de kosten van een graf, een grafmonument of het onderhoud komen te staan.
Vanuit de vereniging heeft u altijd zelf de vrijheid in de keuze voor het crematorium. Hierin verschillen wij van diverse uitvaartverzekeraars. Zij zijn vaak gebonden aan vaste crematoria.
Soorten crematies
Binnen het cremeren zijn er ook weer verschillen. Zo kunt u kiezen voor een uitgebreide crematie met een dienst en koffietafel in het crematorium. Maar, ook een stille crematie wordt steeds populairder. Hier wordt de dienst voorafgaand aan de crematie elders gehouden (vaak in het uitvaartcentrum waar ook de opbaring plaatsvindt). De rouwauto vertrekt na de plechtigheid met de overledene naar het crematorium, eventueel in bijzijn van naasten.
Na de crematie
Het crematorium mag de as van de overledene na één maand vrijgeven aan de nabestaanden. Op deze manier hebben de nabestaanden voldoende tijd om na te denken over wat er met de as van de overledene gaat gebeuren. Er zijn diverse bestemmingen van de as mogelijk.
- De as kan kosteloos verstrooid worden op het strooiveld van het crematorium
- De as kan mee naar huis in een urn
- De as mag u op een zelf gekozen plek uitstrooien, mits de eigenaar van de grond daar toestemming voor heeft gegeven
- Een beetje as in een sieraad verwerken of een tattoo laten zetten, met daarin de as van de overledene, behoort tegenwoordig ook tot de mogelijkheden
- De urn mag u thuis bewaren of laten bijzetten in een urnenmuur / urnengraf op de begraafplaats van uw keuze